Nuttige tips


Honden als huisdier


De relatie tussen mens en hond wordt vaak gekarakteriseerd door de sterke emotionele band. Honden zijn door de wereldgeschiedenis heen al lang een populair huisdier en het eerste huisdier. Geen dier ter wereld staat zo dicht bij de mens als de hond. Honden worden vaak ook "beste vriend van de mens" genoemd. Veel mensen nemen een hond als huisdier om het huis (en landgoed) te bewaken, maar vooral omdat een hond als echte vriend gezien wordt die de mens nooit in de steek zou laten. Honden zijn zowel populair bij gezinnen als eenzame mensen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden emoties kunnen evenaren die bij geen enkel ander dier ooit zijn voorgekomen. Zo kunnen honden qua emoties precies voelen wat hun baasje voelt. Honden zijn ook het intelligentste huisdier.
Honden zijn sociale dieren en daardoor afhankelijker van de mens.
  • Eerste nacht pup in huis: Je zult het misschien al van meerdere mensen gehoord hebben, maar de eerste nacht dat je je pup in huis hebt kan zwaar zijn. Zo kan je de pup s'nachts zo ver mogelijk van je bed te zetten en te proberen om door het (mogelijke) gepiep heen te slapen. Maar het helpt ook om je puppy zo vroeg mogelijk op te halen bij de fokker, zodat hij nog een hele dag heeft om te wennen. Zodra je je puppy mee naar huis krijgt verandert er veel voor hem. Weg van het vertrouwde nest, geen warmte meer van mama en de broertjes en zusjes. Natuurlijk zal uiteindelijk jouw liefde alles goed maken en zal bij jouw zijn veilige haven worden, maar tot die tijd is het wel even wennen. Lees meer bij Tom&CO
  • Bij de kennismaking met andere huisdieren mag niets geforceerd worden. Breng de nieuwe huisgenoot bij de andere, geef hen even de tijd om elkaar te besnuffelen, maar grijp pas in zodra duidelijk wordt dat het niet klikt. Men kan dan eventueel de dieren een tijdje apart zetten en het daarna opnieuw proberen.
  • - Honden en katten reageren vaak agressief op elkaar maar kunnen aan elkaar wennen.
  • Een hond opvoeden verschilt weinig van kinderen opvoeden. Je leert hun welk gedrag goed of slecht is. Goed gedrag wordt beloond. Stilaan zal je hond dat goed gedrag automatisch vertonen, zelfs zonder beloning. Hoe jonger je hond, des te makkelijker je hem dingen aangeleerd krijgt.
  • Om te begrijpen wat hij mag en niet mag, heeft je hond herkenningstekens nodig: een belonings- en strafsysteem. Aaien en vriendelijke woordjes bij goed gedrag tegenover een standje geven of aan de leiband trekken als hij iets doet dat niet mag. Toch kijk je best een beetje uit. Wees niet te ruw of te brutaal. Anders maak je je hond angstig en zelfs agressief.


  • Verzorging van de Maltezer


Hondjes zijn geliefkoosde beestjes, als gezelschap voor de mens.  Maar ze hebben ook belangrijke aandacht en goede opvoeding nodig.
Bekijk hier enkele nuttige tips:"Deze pagina afdrukken"VerzorgingOpgroeiingsfaseDieren op reis Allergisch voor honden